vineri, 22 iulie 2011

Politica damboviteana

Nu stiu cine si ce anume mai intelege din politica dambo­viteana, dar poate ca pre­se­dintele Romaniei ar fi cazul sa ne anunte, pe noi, electoratul, daca mai are rost sa facem alegeri anul viitor. Pentru ca realitatea arata ca, pana la urma, Traian Basescu, nu este dispus sa bage in seama si Opozitia. Adica sa nu mai faca misto de ea, sa arunce in eterul captat de camerele de luat vederi cuvantul “compromis”, pentru ca ulterior sa inceapa sa faca aluzii la afacerile lui Victor Ponta, soldate, a doua zi, cu controale ale ANAF. Nici sa invite Partidul National Liberal la Cotroceni pentru a-l face superficial si autosuficient pe presedintele acestuia, Crin Antonescu.
La randul ei, Opozitia unita are de gand sa se raporteze in mod efectiv, pragmatic, vreodata, la institutia prezidentiala si la Guvern? Cu strategiile astea de ignorare sau de demolare ne-am lamurit. N-au niciun efect. Pe de-o parte nu se naruie nimic, pe de alta parte ii doare-n pardon pe distinsii reprezentanti ai Puterii, cu o subli­niere speciala la adresa lui Traian Basescu, daca nu sunt bagati in seama.Pe de alta parte, Uniunea Social Liberala ar fi cazul sa ne anunte daca are de gand sa se integreze in sistemul politico-social existent in Romania, care, este foarte adevarat, la ora actuala reprezinta creatia exclusiva (si anormala) a regimului Basescu. Dar care este singurul real, singurul functional si ca atare singurul in care poti exista si actiona. Tactica asta a Partidului Social Democrat si a Partidului National Liberal de a intoarce spatele, bosumflate, unor provocari sau, dimpotriva, de a le raspunde isteric, nu duce nicaieri. Daca ar face un efort sincer, de autointrospectie, liderii Uniunii Social Liberale ar ajunge la concluzia ca au intrat intr-un “clinci” provocat de Traian Basescu.
Cel care face tot posibilul, inclusiv gesturi profund neconstitutionale, numai-si-numai pentru a-i scoate din sarite pe vectorii de comunicare ai Opozitiei unite, in general, si in special pe Victor Ponta si pe Crin Antonescu. (Este la fel de adevarat ca cei doi copresedinti au devenit o echipa sudata, care “da bine”. Dar asta nu ajunge, mai este nevoie de performanta pentru a smulge aplauzele si a aduce lumea la spectacolul urnelor de vot.) Revenind, presedintele Roma­niei a gasit punctele slabe ale adversarilor politici: nu au initiativa si reactioneaza excesiv la orice stimuli veniti dinspre partea Puterii. Dar, ma scuzati! Ca seful unui stat de douazeci si doua de milioane de locuitori, confruntat cu una dintre cele mai cumplite crize economico-sociale din istoria contemporana, sa aiba ca principala preocupare agresarea Opozitiei mi se pare de domeniul patologicului. Ceea ce intentioneaza propaganda cotrocenista e clar – mentinerea actualei Puteri. Dar cu ce pret? Cu pretul distrugerii Opozitiei?! Cu pretul unor compromisuri cu istoria si cultura acestei natiuni?! Folosind teritoriul tarii ca moneda de schimb, sau, in cel mai fericit caz, ca poligon de incercare?!
Repet, e foarte greu de inteles ce se intampla la ora actuala in politica romaneasca. O mare parte de vina o poarta Uniunea Social Liberala, care nu reuseste sa impuna pe agenda publica propriile teme de dezbatere. Liderii ei nu fac altceva decat sa reactioneze agresiv (uneori excesiv de agresiv) la cele propuse de Putere. Au incercat sa lanseze programul de guvernare, viziunea asupra invatamantului, cea referitoare la impartirea teritorial-administrativa a tarii, au fost sufocati cu modificarea Constitutiei, averi licite-ilicite, invitatii la Cotroceni si istericale udemeriste, datatoare de sperante.
Pe celalalt taler se afla vina covarsitoare care apasa asupra actualei Puteri. Care, poate ca o sa-si vada indeplinite unele obiective, dar actio­neaza de parca ar trai in afara istoriei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu