Premierul Emil Boc a declarat, vineri, că este dispus să discute cu iniţiatorii grevei fiscale astfel încât aceştia să înţeleagă faptul că OUG 58/2010 nu este îndreptată împotriva adevăraţilor creatori, ci vizează "eliminarea" persoanelor care folosesc abuziv drepturile de autor, cum ar fi şoferii.
Primul-ministru a vizitat, vineri, şantierul noii Biblioteci Naţionale, context în care a fost întrebat de jurnalişti cum comentează intenţia mai multor actori, artişti şi jurnalişti să intre în grevă fiscală.
"Noi vom purta discuţii cu toţi cei interesaţi astfel încât să explicăm ori de câte ori este nevoie că a ceastă lege nu este îndreptată împotriva adevăraţilor creatori, nu este îndreptată împotriva celor care cu adevărat folosesc drepturile de autor, ci împotriva celor care abuziv au practicat drepturile de autor până în momentul de faţă", a afirmat Boc.
În acest sens, el a dat exemplul şoferilor, dar nu a putut preciza câte persoane din această categorie profesională primesc venituri pe dreptruri de autor, dar a precizat că aceste date sunt deţinute de Ministerul Muncii şi Ministerul Finanţelor.
"E adevărat că măsura nu este extrem de plăcută pentru cei care până acum utilizau drepturile de autor, de la celebrele exemple de şoferi care nu aveau nicio legătură cu domeniul dar beneficiau de drepturi de autor şi nu plăteau taxele către stat, şi la alte persoane care intrau în această categorie, şi foloseau acest instrument în materie abuzivă. Acum s-a încercat curmarea acestui abuz", a spus Boc.
Premierul a reiterat faptul că iniţiativa pe care Guvernul a avut-o nu vizează şi nu este îndreptată împotriva acelor care realizează acte de cultură, ci se doreşte "eliminarea celor care utilizează în materie abuzivă drepturile de autor ca o modalitate de evaziune fiscală".
"Pentru cei care în fapt foloseau drepturile de autor doar pentru a nu plăti contribuţiile de asigurări sociale, ori de care ar fi ele, că e şomaj, că este sănătate sau că este vorba despre pensii, acolo avem nevoie să curmăm aceste abuzuri şi să lărgim baza de impozitare. Ştiu că nu e plăcut pentru o persoană care nu plătea până acum contribuţie la sănătate sau la pensie, dar realiza un venit ca orice alt român, din activitate economică, nu pe drepturi de autor, dar acum trebuie să plătească", a spus premierul.
El a precizat că în acest an 3,3 miliarde de euro au fost luate de la investiţii şi virate la bugetul de pensii din cauza faptului că nu s-au plătit contribuţii la bugetul de stat.
Referitor la cozile înregistrate în aceste zile la diverse instituţii ale statului, Emil Boc a susţinut că acestea vor fi eliminate după ce, în septembrie, va fi introdus sistemul de plată online.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu